Kako sam savladala strašni strah od kupanja svoje bebe

baby holding a thumb

 

Od svih strahova, najstrašnije me plašilo kupanje moje tek rođene, majušne, nježne, roza plišane djevojčice. Naš svijet tada su spasile dvije žene.

 

"Njena baka, a moja svekrva (inače babica u penziji) i njena tetka, a moja zaova (inače velika šminkerica i trendseterica). Vjerovali, ili ne."

Baka je sa nama svaki dan vježbala tehniku. Ona o tome zna sve. Zna da se tek rođena beba prvih mjesec dana kupa brzo i efikasno. Ne smiju se koristiti agresivni šamponi i ne smije se trošiti vrijeme.

 

Od opreme nam je bila potrebna mala banjica, udobna podloga za bebu, bokal s toplom vodom, najnježnija kupka na svijetu i mekani peškiri. Princezu na zrnu graška kupale smo u njenoj toploj sobi, na podu pored velikog kreveta.

Ustvari, kupala je baka, sve dok ja nisam povjerovala u sebe. Jer, džaba mi je bilo što sam vjerovala u upute bake eksperta o tome kako se bebina glava drži jednom rukom, kako se bebina koža ne smije strugati nego maziti, kako se beba poslije kupanja temeljito suši tapkanjem, kad ja nisam vjerovala sebi.

"Srećom, i baka i beba imale su mnogo strpljenja i ljubavi za mene, pa do momenta kad sam se usudila i ja, nije prošlo ni mjesec dana."

Tetka je donijela prvi naramak kozmetike. Malo je reći da ona o tome zna sve. Zna da ne smije biti industrijska, nego organska. Handmade, što bi rekli Englezi. Jer koža tek rođene bebe još uvijek sadrži zaštitni sloj kojem treba i do mjesec dana da se potpuno apsorbuje i postane njen sastavni dio.

 

Zbog toga je veliko NE struganju i još veće NE agresivnim hemikalijama u higijenskim proizvodima. Tetka se spremala za ovaj dan vrlo predano, a kad nam je došla sa svim pomadama, imala je čvrste argumente.

Jer je istraživala i jer je otkrila da kod nas ima samo jedna prirodna kozmetika koja zadovoljava njene stroge kriterije. Odabrala je dva proizvoda Prirodne kozmetike Gloria kao sve što će nam trebati u prvoj fazi – 2u1 kupku i kremu za bebe.

"Jer su napravljeni ručno, a imaju certifikat o sigurnosti. Jer se sastoje od hranjivog shea maslaca, protuupalne palmarose, ljekovitog noćurka, te mirisne i blage kamilice. Jer tetka zna ljude koji znaju ljude i nije joj bilo mrsko da provjeri saznanja."

Nije joj bilo mrsko ni da obiđe apoteke i DM trgovine, pa da otvoreno pita da li su kupci zadovoljni i da li vraćaju kupljene proizvode. Na kraju, a za tetku je to bio neoboriv argument – jer je ove proizvode kreirala žena.

 

I to ne bilo koja žena, nego žena koja je nedavno postala majka, a takva žena ne bi napravila nešto što će nauditi bebama, to mi je valjda i samoj moglo biti jasno. I dok je sa zaovom možda i moglo biti neke rasprave, sa tetkom nije. Tako je Prirodna kozmetika Gloria postala važan saveznik u odrastanju jedne bezbrižne, novorođene mame.

"Zahvaljujući baki i tetki, naše su kupancije uskoro postale naši najnježniji rituali pred spavanje, a moja mala djevojčica me je gledala svojim velikim plavim očima punim povjerenja."

Kupancije, mazancije i bajke. Ali, ne bilo kakve bajke o princezama i prinčevima, uz dužno poštovanje. Nego bajke o hrabrim bakama koje su na svoje ruke dočekale hiljade majušnih bića.

 

Pa bajke o snažnim tetkama koje uz sav svoj život i posao stignu da blistaju neopisivom ljepotom i stignu da vole tuđu djecu kao svoju rođenu. Bajke o uplašenim mamama kojima je potrebna samo podrška i ljubav da pobijede najstrašnije strahove.

I na kraju, bajke o svim nježnim djevojčicama koje mijenjaju svijet. Vjerovali, ili da.

 

Izvor: Lola magazin

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su tako da 'dopuštaju sve kolačiće' kako bi vam pružili najbolje iskustvo. Molimo kliknite Prihvati kolačiće za nastavak korištenja stranice.
Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran