DEHIDRIRANA I SUHA KOŽA NISU ISTO – NAUČITE IH TRETIRATI!

Nemogućnost razlikovanja dehidrirane i suhe kože često vodi u kupnje preparata koji koži mogu nanijeti veću štetu od one koja trenutno postoji. Naučite osnovne razlike suhe i dehidrirane kože i poduzmite potrebne mjere kako bi koža bila zdrava i elastična čak i u doba nemilosrdnih hladnoća.

Promjenom godišnjih doma često zna doći do promjena na površini kože, ali i mnogo dublje. Većinom se radi o pretjerano suhom i zategnutom licu koje izgleda beživotno i očajno mu treba neka vrsta osvježenja. Simptomi su jasni, no dermatolozi upozoravaju kako smo skloni zamjenjivanju pojmova dehidrirane i suhe kože. Pročitajte u nastavku kako nastaju ova dva tipa kože, kako ih prepoznati i kako ih suzbiti u par jednostavnih koraka.

 

Gloria

 

Suha koža doprinosi starenju

Ponekad volimo preskočiti znanstvena objašnjenja funkcioniranja našeg tijela, no moramo poraditi na smanjivanju ove navike. Kako bismo se upoznali s njegovanjem kože, potrebno je znati i kako sve funkcionira. Vanjski sloj kože (tzv. epiderma) pokrivena je emulzijom vode i lipida (masnoća) i tvori takozvani hidrolipidni film. Upravo ovaj film zadržava kožu podatnom i djeluje kao barijera protiv bakterija. U onom trenu kada se osjeti nedostatak lipida, koža može postati suha i ne može proizvoditi potrebna ulja. Bez potrebnih ulja koža gubi svoju prirodnu vlagu. Gubitkom vlage dolazimo do neželjenih efekata, što potencijalno može završiti i vidljivim mrljama te izraženijim borama. Time ujedno dolazimo i do prijevremenog starenja kože.

Suha koža očituje se u jednom od ovih simptoma: zategnutost, perutanje, mrlje, svrbež, bol, hrapavost, ispucalost.

Po jakosti simptoma moguće je utvrditi pripada li koža blago suhoj, suhoj ili vrlo suhoj koži. Uzroci suhe kože su mnogobrojni, no većinom uključuju:

  • vanjske čimbenike i okoliš (promjene temperature i godišnjih doba, oštar vjetar, južina, kiša, snijeg, UV zračenje),
  • unutarnji čimbenici (genetička slika, hormoni, prehrana, dob),
  • nepravilna njega kože (često pranje ili duge kupke, neprikladna rutina),
  • profesionalni rizici (radno mjesto, stres).

 

Gloria

 

Suha koža razlog je 40% posjeta dermatologu, a nastaje na dijelovima tijela koji su najizloženiji. Ruke i lice svakako su najistaknutiji dijelovi i najviše pate. Ako suhu kožu ne tretiramo na pravilan način, dovodimo se u opasnost oštećenja zaštitne funkcije kože, dugotrajne osjetljivosti, kožnih upala te biokemijskih reakcija poput gubitka kolagena.

Suhu kožu potrebno je tretirati na sljedeći način:

  • upotrebom blagog pilinga skidaju se mrtve stanice kože,
  • upotrebom hidratantne kreme minutu nakon čišćenja lica sprječava se isparavanje vode na suhom zraku.

Pobrinuli smo se prilagoditi problemima suhe kože našim specijaliziranim proizvodima. Isprobajte Piling za lice koji nježno miče mrtve stanice kože i omogućava brži prodor njegujućih krema u važne dijelove kože. Za suhu kožu preporučujemo Noćnu kremu od smilja koja je napravljena upravo za njene potrebe.

Dehidrirana koža zahtijeva poseban režim njege

Dehidrirana koža obilježena je nedostatkom vlažnosti, no za razliku od suhe kože i dalje može proizvoditi svoja ulja. Uzrok dehidriranoj koži leži većinom u genetici ili u ekološkim faktorima. Dehidrirana koža očituje se u sljedeća dva oblika:

  • koža djeluje zategnuto i umjetno,
  • bore ili pore imaju oblik trokuta.

Upravo ovi trokuti signaliziraju da koži nedostaje vode. Dehidrirana koža česta je kod osoba s masnim i problematičnim tenom sklonim aknama, ali i kod osoba koje koriste grube preparate i tako oštećuju dijelove kože zadužene za hidratantnost. Dehidriranu kožu možete lako usporediti s kožnim naslonjačem – ako nešto prolijete po njemu, koža će mu postati još više suha.

 

Gloria

 

Dehidriranu kožu treba tretirati na poseban način:

  • koristite kreme koje sadrže humektanse koji pospješuju apsorpciju vode i dovode do mekane i podatne kože,
  • ne pretjerujte s pilingom jer pretjeranom eksfolijacijom pogoršavate dehidraciju i uzrokujete upalu.

Gloria prirodna kozmetika razvila je učinkovitu Hijaluronsku kremu koja pomaže u hidrataciji, a bogatim spojem prirodnih bilja i ulja omogućuje obnovu i dnevnu njegu kože te je kompatibilna kao podloga za make-up. Dodatno, za kožu bez dovoljno vode razvili smo posebnu formulu u obliku Zlatnog seruma koji dolazi s praktičnim dozatorom u obliku pumpice i omogućava pravilnu, a bogatu njegu dehidrirane kože.

Gloria prirodna kozmetika napravljena je u skladu s potrebama kože i pruža bogatu hidrataciju ovisno o tipu kože koji imate. Ne zaboravite brinuti o vlastitoj koži, prepoznati mane i potom ih pravilno tretirati.

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su tako da 'dopuštaju sve kolačiće' kako bi vam pružili najbolje iskustvo. Molimo kliknite Prihvati kolačiće za nastavak korištenja stranice.
Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran