KAKO UKLONITI HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE NAKON LJETA?

Hiperpigmentacija se najčešće povezuje sa starenjem, no sve je veći broj mladih žena koje se žale na ovaj problem. Visok UV indeks ljeti i prekomjerno izlaganje suncu na koži ostavljaju vidljive tragove koje je teško izbrisati.

Kao i kod svega u životu – ništa što se prekomjerno koristi u pravilu nije dobro. Iako sunce pruža brojne blagodati za um i tijelo, mnogi se ljeti satima izlažu suncu, odlaze na plažu u vrijeme kada je UV indeks najviši i ne nanose ili nedovoljno koriste sredstva za zaštitu od sunca. Takvo ponašanje najčešće rezultira opeklinama i ljuštenjem kože, ali i pjegicama i mrljama koje kasnije mnogima zadaju probleme.

 

 

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjernog stvaranja pigmentnih stanica u koži (melanina), a manifestira se u obliku svijetlo ili tamno smeđih mrlja na pojedinim dijelovima kože. Hiperpigmentacija se obično pojavljuje na licu (obrazima, nosu, čelu i iznad usana) i na rukama, a u pravilu je češća u žena nego u muškaraca.

Radi se o bezopasnoj, no estetski nepoželjnoj kožnoj promjeni koja zahvaća izložene dijelove tijela i postaje vidljiva svakim novim izlaganjem suncu. Iako se hiperpigmentacija češće javlja u srednjoj ili kasnijoj dobi, sve su češći slučajevi u kojima su mrlje prisutne već u mlađoj dobi. Glavni uzrok tome je upravo izlaganje suncu koje potiče stvaranje melanina.

„Melanin je pigment koji uvjetuje boju kože i zaslužan je za preplanuo ten ljeti, a njegova osnovna funkcija je zaštita kože i organizma od štetnog zračenja sunca.“

Hiperpigmentaciji su u pravilu sklonije osobe koje žive u mediteranskim i egzotičnim krajevima i koje lako tamne, odnosno koje imaju više melanina u koži. No, zahvaljujući oštećenjima na ozonskom sloju i jačanju štetnih UV zraka, s hiperpigmentacijom se danas bori sve veći broj žena – neovisno o boji kože i podneblju u kojem žive. Osim melanina, na nastanak hiperpigmentacije mogu utjecati i geni, pa ako su hiperpigmentacijske mrlje bile prisutne u majčinoj trudnoći, velika je vjerojatnost da će ih i kći imati.

 

 

Koji su glavni uzroci hiperpigmentacije?

Kao glavni uzrok hiperpigmentacijskih mrlja najčešće se spominje prekomjerno izlaganje sunca, no na nastanak mrlja mogu utjecati i različite kožne tegobe i oštećenja na koži, autoimune bolesti, poremećaji metabolizma, hormonalni poremećaji tijekom trudnoće ili menopauze, loša prehrana, pušenje, starenje i genetika.

Tri najčešća tipa hiperpigmentacijskih mrlja:

Mrlje od sunca

Pigmentacijske mrlje poput staračkih pjega uzrokovane su prekomjernim izlaganjem suncu i jedan su od prvih znakova fotostarenja kože. Prve promjene na koži javljaju se već u četrdesetim godinama života, a očituju se u obliku tamnih mrlja – najčešće na rukama i licu. Takve mrlje postaju vidljivije i veće svakim novim izlaganjem suncu.

Melazma

Melazma, poznata i pod imenom kloazma ili maska trudnoće, uzrokovana je hormonalnim promjenama i obično se javlja tijekom trudnoće. Javlja se na obje strane lica (obrazima, nosu, čelu i gornjoj usni), a može nastati i tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula, kod korištenja hormonski aktivne kontracepcijske spirale i za vrijeme menopauze. Melazma najčešće prolazi sama od sebe ili nakon prestanka hormonske terapije.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

Ovaj tip hiperpigmentacije nastaje nakon ozljede kao posljedica traume na koži. Nastaje nakon zacjeljivanja rane i uglavnom se pojavljuje u osoba koje imaju izražen problem s aknama, nakon porezotine, operacije ili agresivnih kozmetičkih zahvata.

 

Gloria

 

Kako spriječiti hiperpigmentaciju uzrokovanu suncem?

Dok protiv genetike ne možemo, hiperpigmentaciju nastalu prekomjernim izlaganjem suncu ipak možemo smanjiti. Mnogi kožu uzimaju zdravo za gotovo i zaboravljaju da je ona naš najveći organ. Stoga se prema koži treba odnositi pravilno i pažljivo već od malih nogu, štititi je od vanjskih onečišćenja i UV zraka.

U želji za preplanulim tenom, mnogi uopće ne nanose kreme za zaštitu od sunca, koriste prenizak faktor ili sredstva nanose u nedovoljnoj količini. Za zdravlje kože, sprječavanje prijevremenog starenja kože, ali i hiperpigmentaciju, važno je kožu ljeti zaštititi visokim faktorima (najmanje SPF50), a kroz ostale mjesece u godini sa SPF15 ili SPF20.

Ljeti je uz faktor potrebno prilagoditi i odjeću, zaštititi izložene dijelove i izbjegavati jako sunce. Osim toga, treba voditi računa i o korištenju sastojaka koji uzrokuju fotoosjetljivost jer u kombinaciji sa suncem mogu ostaviti tamne mrlje na koži.

 

Gloria

Prirodno ulje za ujednačen ten

Zlatni serum od smilja je 100% prirodan proizvod koji snažno djeluje na hiperpigmentacijske mrlje uvjetovane suncem i ožiljcima, bore i druge kožne nepravilnosti.

Ovaj prirodan serum za lice obogaćen je sedam vrsta bogatih, hladno prešanih, nerafiniranih biljnih ulja i tri eterična ulja koja će koži pružiti bogatu njegu i zagladiti površinu kože.

Zlatni serum od smilja uklanja postojeće tamne mrlje, ujednačava boju tena i vidljivo poboljšava strukturu kože. Već nakon četiri tjedna, mrlje i ostale nepravilnosti bit će vidljivo smanjene, a koža glatka, hidratizirana i podatna.

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su tako da 'dopuštaju sve kolačiće' kako bi vam pružili najbolje iskustvo. Molimo kliknite Prihvati kolačiće za nastavak korištenja stranice.
Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran