Murumuru maslac na satu biologije?

 

Jasno se mogu sjetiti trenutka na satu kemije kada sam gledala u formule elemenata ispisane na ploči i, iako u tom trenutku nisam mogla povezati njihov apstraktni izgled sa konkretnom materijom, nekako sam osjećala da ću se kad-tad ponovo sresti sa masnim kiselinama, lipidima ili vitaminima. Podjednako je bilo i na satovima biologije. Baš ovih dana pokušavam se sjetiti jesmo li ikada u školi spomenuli murumuru palmu i njena čudesna svojstva. Ne mislim da jesmo, ali na moje veliko zadovoljstvo, posao kojim se bavim donio mi je priliku da u posebnim okolnostima upoznam i ovu biljku.

Čak i oni koji ne skeniraju listu sastojaka na proizvodima sigurno znaju za hidratizirajuća svojstva shea i kakao maslaca. Sigurno su imali priliku da ih iskuse i na svojoj koži. Oni malo iskusniji među nama, upoznali su se i sa maslacem od kokosa. Međutim, vjerojatno nema mnogo onih koji su otkrili murumuru maslac i njegovu nevjerojatnu moć kad je u pitanju zdravlje i ljepota naše kože i kose. Isto tako, nema ni mnogo proizvoda na čijoj listi sastojaka možemo pronaći i ovaj ekstremno hranjivi maslac. Upravo zbog toga smatram da je krajnje vrijeme da murumuru maslacu posvetimo malo vremena i damo mu pažnju i priznanje koje zaslužuje.

Ovaj sastojak nema nikakvog mirisa i naizgled ne odaje što sve korisno može uraditi za našu kožu, pa se s pravom možete pitati zašto se onda toliko izdvaja od svih ostalih. Najkraće rečeno, murumuru maslac je sastojak koji bi zbog svoje izvanredne teksture i hidratizirajućeg učinka trebao biti dio svakog kozmetičkog ormarića. Poseban je po tome što ima nižu točku topljenja nego drugi maslaci, a to zapravo znači da se ovaj maslac u kontaktu s kožom pretvara u ulje visokog sjaja i kao takav, savršen je za brojne oblike uporabe. Ovisno o kombinaciji ostalih sastojaka, murumuru može biti koristan za osnovne potrebe hidratizacije, kao naprimjer u šamponima za kosu, a, između ostalog, može se koristiti i u pločicama za masažu cijelog tijela. Široku primjenu omogućuju mu dvije osobine - spomenuta niska točka topljenja i jednak tretman za sve tipove kože. Pored brojnih korisnih svojstava, kao da nije dosta, murumuru u sebi ima veliku koncentraciju masnih kiselina i vitamina A, koji mu pomažu osiguravati zdravu funkciju stanica, te da spriječi nastanak bilo kakvih oštećenja na njima.

Ponekad me neizmjerno fascinira koliko biljke u prirodi mogu oponašati život čovjeka. Svaki put kad otkrijem takvu sličnost, ostanem zapanjena baš kao i nekad na satu biologije. Tako sam otkrila da i palma od koje se dobiva murumuru maslac ima neke ljudske osobine. Ona raste u bogatim kišnim područjima Brazila, crpeći vodu iz najveće rijeke na planeti. Ponekad zamišljam to drvo palme kako korijenom prima vlagu, a krošnjom je vraća onima kojima je također potrebna. Baš u krošnji se nalazi njen plod, a unutar ploda su hranjive sjemenke. Sama krošnja neodoljivo podsjeća na bujnu, sjajnu kosu, pa me nimalo ne čudi što je murumuru među prvim preporukama kada treba sanirati bilo kakav problem koji možemo imati sa našom kosom. Jednako fascinantna činjenica je i to da je stabljika murumuru palme prekrivena posebnim slojem u obliku ogromnog trnja, što otežava bilo kojem vanjskom utjecaju da ovoj biljci nanese štetu. Tako i murumuru maslac na vlasima kose stvara poseban zaštitni sloj, nešto kao silikon, samo dovoljno nježan da ne sprječava protok hranjivih materija. I to vam je murumuru, dragulj među biljkama.

Vjerujem da je priroda dala rješenje za svaki problem koji ljudi imaju. Može to biti u obliku šetnje mirisnim poljima lavande, a može i u čovjekolikim biljkama koje, po principu „slično se sličnim liječi“, u svojim stabljikama, listovima i plodovima kriju formule od iznimnog značaja za naše zdravlje. A naše zdravlje i naša ljepota imaju jedan vrlo važan zajednički cilj koji se zove prirodni balans. To je najvažnija lekcija koju sam naučila na satu biologije.

Do sljedeće zabilješke, pozdravlja vas,

Vaša Gloria

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su tako da 'dopuštaju sve kolačiće' kako bi vam pružili najbolje iskustvo. Molimo kliknite Prihvati kolačiće za nastavak korištenja stranice.
Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran