Neželjene promjene na bebinoj koži i kako ih tretirati

little girl holding natural cosmetics

 

Prioriteti su, naravno, svima dobro poznati: mirno i toplo okruženje, redovna i pravilna ishrana, uredan san, čistoća, redovno mijenjanje pelena…

To vam ide lako, jer vaš majčinski instinkt nepogrešivo zna šta vašoj bebi treba i zašto plače. Međutim, još jednu stvar treba dodati na popis top prioriteta, a ona često, naročito kad su u pitanju nove majke, izaziva nedoumice i nesigurnost. To je njega bebine kože.

Za početak trebate znati jednu vrlo bitnu stvar: vaš majčinski dodir na koži novorođenčeta je najbolja njega i presudan je za pravilan razvoj bebe.

Ovo nije samo fraza kojom želimo utješiti nove majke, nego naučno dokazana činjenica. Bonus savjet za praktičnu njegu bebine kože glasi: manje je više!

Oduprite se nagonu da prečesto kupate bebe, jer tako uklanjate prirodna ulja koja štite bebinu kožu. Pretjerano kupanje može isušiti nježnu kožu i izazvati neželjene reakcije. Ako ne računamo pelene, koje sigurno pošteno napuni, vaša beba je vrlo čista.

Ona ne ide na posao, ili u teretanu, nego većinu dana provodi u toplom i čistom domu. Dakle, spužvasta kupka dva do tri puta sedmično će biti sasvim dovoljna da održi bebinu čistoću. Neka bude topla i kratka – do deset minuta.

U ovoj fazi bebi je najpotrebniji majčinski nježni dodir, a majkama je potreban siguran i pouzdan pomoćnik za praktičnu njegu bebine kože. Za tu ulogu, s velikim povjerenjem u snagu prirode, vašoj pažnji preporučujemo proizvode Prirodne kozmetike Gloria.

Krema i Šampon kupka za bebe izrađene su od pažljivo odabranih, čistih, ljekovitih i djelotvornih prirodnih sastojaka, što je dovoljno za garanciju da će bebina koža biti njegovana i zaštićena, a bebina majka bezbrižna.

Da posebno naglasimo – neželjene promjene na bebinoj koži ne trebaju vas pretjerano zabrinjavati. One su uobičajene, a za adekvatan tretman je najvažnije da znate s čim se suočavate, kako biste mogli adekvatno reagovati.

Neke od čestih promjena su soor ili mlječac (bijele naslage u usnoj šupljini) – koji se tretira čistom gazom natopljenom u fiziološku otopinu, tjemenica – vrlo česta pojava na vrhu bebinog tjemena koja se lako tretira uljem prije kupanja i nježnim pranjem s nekoliko kapi Gloria Šampon kupke za bebe tokom kupanja.

Neke promjene na bebinoj koži čak i ne zahtijevaju tretman jer se pojavljuju i nestaju spontano, a to su milije (bijele tačkice na koži) i novorođenački prištići. Ondje gdje svojoj bebi uveliko možete olakšati iskustvo sa promjenama na koži je prilikom pojave ljuskave suhe kože u području ručnih i nožnih zglobova, ili kada dođe do pelenskog osipa, tj infekcija kože pelenskog područja.

Kako bi svojoj bebi ublažili neugodan osjećaj, pomoći će vam www.prirodna.com, ili odlazak u dm i cm market. Kako?

Tako što ćete tamo pronaći Kremu za bebe Prirodne kozmetike Gloria, koja je pripremljena s posebnom pažnjom kako bi zaštitila i njegovala osjetljivu kožu malenih i tek rođenih bića.

Izrađena je od hladno prešanog biljnog ulja noćurka koje je poznato po svom protuupalnom djelovanju. Osim što će ublažiti bebinu nelagodu, poslužiće vam i kao izgovor za još jednu rundu maženja. To je jedina aktivnost gdje ne vrijedi savjet „manje je više“.

Izvor: Lola magazin

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su tako da 'dopuštaju sve kolačiće' kako bi vam pružili najbolje iskustvo. Molimo kliknite Prihvati kolačiće za nastavak korištenja stranice.
Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran